Premier Rutte heeft in Milaan met de Russische president Poetin gesproken over de vliegramp in Oekraïne. Rutte drong aan op "maximale medewerking bij de afwikkeling van de ramp met MH17."

Op zijn Facebook-pagina schrijft Rutte dat hij boos is op alle partijen die het onmogelijk hebben gemaakt om meteen na de ramp in het gebied aan de slag te gaan. "Maar nu is het zaak om onze doelstellingen alsnog te bereiken. Ik blijf iedere kans aangrijpen om dit onder de aandacht te brengen", aldus de premier.

Rutte en Poetin zijn in Milaan voor de ASEM-top, een overleg tussen EU-landen en Aziatische landen.

Nederlands initiatief

De woordvoerder van Rutte zegt dat het de bedoeling was om maximaal aandacht te vragen voor het onderwerp, om de afwikkeling van de ramp met MH 17 te bespoedigen. Over de reactie van Poetin wilde hij niets zeggen.

Volgens hem wist Rusland dat Rutte met Poetin wilde spreken. Het was een Nederlands initiatief en door Nederland voorbereid, maar het was van tevoren niet bekend of het zou lukken; het was onduidelijk of ze tegelijk op de top in Milaan zouden zijn.

Rutte heeft in Milaan ook gesproken met de minister-president van Maleisië en met de minister van Buitenlandse Zaken van Australië, Julie Bishop.

STER reclame