"Volgens de lokale bevolking moeten er nog veel persoonlijke eigendommen liggen in het rampgebied van de MH17", zegt verslaggever Gert-Jan Dennekamp. Hij bezocht vandaag enkele dorpen in het gebied in Oekraïne waar het vliegtuig van Malaysia Airlines deze zomer neerkwam.

Eergisteren zei een minister van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk nog dat alle eigendommen zijn verzameld, maar er zouden veel plaatsen zijn waar nog niet is gezocht omdat het daar te gevaarlijk is.

"In de omgeving van het dorp Petropavlovka bijvoorbeeld is nog niet gezocht, maar daar zouden veel spullen te vinden zijn", zegt Dennekamp, die daar vandaag was. "Gisteren is er veel geschoten rond het dorp. De beschietingen hielden gisteravond laat pas op. Er liggen veel diepe kraters bij het dorp. Het is nu te onveilig om daar te gaan zoeken."

Brieven

"Op de toegankelijke plekken zijn de meeste persoonlijke bezittingen wel opgeruimd", zegt Dennekamp. "Bij de neus van het vliegtuig lagen vier weken geleden veel brieven. Die zijn de afgelopen week allemaal weggehaald bij de laatste zoekactie."

De eigendommen worden verzameld in de stad Charkov, waar ze worden onderzocht door forensische experts. Daarna worden de spullen naar Nederland gevlogen.

Gisteren zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken al dat het zoeken naar eigendommen nog lang niet klaar is. Mogelijk wordt er tot na de winter doorgezocht.

STER reclame