Een man en een vrouw uit Roosendaal zijn aangehouden voor fraude met DigiD's. De twee hebben daarmee ongeveer 50.000 euro buitgemaakt. De FIOD hield de man van 25 en de vrouw van 23 gisterochtend aan.

De twee worden ervan verdacht dat zij gebruikersnamen en wachtwoorden van anderen hebben gebruikt om op hun accounts te komen. Ze pasten bankrekeningen en telefoonnummers aan op websites van overheidsorganisaties. Op die manier stalen ze onder meer AOW-uitkeringen.

Logius, de dienst digitale overheid van Binnenlandse Zaken, heeft aangifte gedaan, mede namens het UWV en de SVB.

Geldezels

De FIOD vermoedt dat het tweetal de inloggegevens heeft ontfutseld via phishing. Mensen zijn waarschijnlijk via mail of telefoon benaderd. Vooral ouderen zijn het slachtoffer geworden. Vermoedelijk zijn 5000 DigiD's gebruikt; met ongeveer 180 DigiD's zijn daadwerkelijk gegevens gewijzigd.

In deze zaak zijn ook vier mensen aangehouden uit Dordrecht, Rotterdam, Zaandam en Amsterdam. Zij zouden als 'geldezel' hebben gefungeerd. Dat is iemand die zijn rekening ter beschikking stelt om daar geld op te laten storten dat via fraude wordt verkregen. Het geld stond nooit lang op zo'n rekening; het werd meteen contant opgenomen. Deze rekeningen, ongeveer 70, zijn geblokkeerd.

De gedupeerden zijn schadeloos gesteld en de 5000 verdachte DigiD's zijn verwijderd. De schade is relatief beperkt gebleven doordat overheidsdiensten de fraude snel op het spoor zijn gekomen.

STER reclame