"Zelfmoord in ggz vaak vermijdbaar"

Er plegen onnodig veel patiënten zelfmoord die worden behandeld in een ggz-instelling. Dat komt onder meer doordat de hulpverleners in die instellingen onvoldoende geschoold zijn om patiënten met zelfmoordgedachten te behandelen. Dat zegt hoogleraar klinische psychologie Ad Kerkhof vanavond in het tv-programma Zembla.

Volgens Kerkhof durven verpleegkundigen en ander ggz-personeel vaak niet met patiënten over zelfdoding te praten. Er rust een taboe op.

Richtlijn

Sinds 2012 geldt voor ggz-instellingen een richtlijn voor patiënten met zelfmoordgedachten. Om die goed uit te voeren, kunnen ggz-hulpverleners een speciale training krijgen. Daar leren ze om te vragen naar suïcidale gedachten van patiënten.

Volgens Kerkhof heeft slechts 10 procent van de 50.000 hulpverleners in de ggz de training gevolgd. "Er zijn instellingen die geen geld hebben om hun personeel de cursus te laten volgen."

De training kan volgens Kerkhof het verschil maken. "Als we meer kennis zouden inzetten en met meer durf de suïcidale gedachtegangen van mensen zouden behandelen, zou dat mensenlevens schelen", zegt Kerkhof, die minister Schippers van Volksgezondheid adviseert over zelfmoordpreventie.

Stijgende aantallen

Het aantal zelfmoorden in Nederland stijgt ieder jaar. In 2012 maakten 1753 mensen een eind aan hun leven. In 2002 was dat nog 1567. In toenemende mate vinden de zelfmoorden plaats in ggz-instellingen. Tussen 2008 en 2013 steeg dat aantal van 574 naar 696, een toename van 21 procent.

Kerkhof vindt de stijging van het aantal zelfmoorden in de ggz-instellingen zorgelijk. "Dat zegt dat we ondanks al onze inspanningen deze ramp nog niet goed kunnen repareren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl