NOS Nieuws Economie Aangepast

Maanden wachten op ebola-pak

Door redacteur Nik Wouters

Producenten van beschermende pakken beleven gouden tijden. Door de uitbraak van ebola is er plotseling veel vraag naar de kleding.

Bedrijven als Microgard, Lakeland en 3M hebben om aan de grote vraag te voldoen de productie opgeschroefd, maar nog steeds worden er te weinig pakken gemaakt. Nederlandse groothandels melden een wachttijd van drie tot vier maanden.

Webshop

Vanwege de ebola-uitbraak in West-Afrika hebben hulporganisaties een grote behoefte aan pakken. Ook Nederlandse ziekenhuizen schaffen ze aan, voor het geval er in Nederland besmettingen komen.

Zelfs particulieren kopen de pakken, online. Webwinkel Prepshop verkoopt de overalls en zegt dat er veel vraag naar is. De kleding die het meest beschermt, is niet meer leverbaar. Er zijn nog wel simpelere varianten beschikbaar.

Explosieve koersen

De pakken worden geproduceerd in China en zijn in eerste instantie ontwikkeld voor de chemische industrie. Nu ze vanwege de ebola-uitbraak ook in de medische wereld worden gebruikt, is er veel belangstelling voor de bedrijven die ze maken.

De koers van het aandeel Lakeland Industries is sinds de uitbraak verdrievoudigd. Hetzelfde geldt voor de koers van Alpha Pro Tech, de firma die onder meer beschermende laarzen en hoofdkappen produceert.

Voorlopig moeten de bedrijven nog vol aan de slag om aan de productievraag te voldoen. Groot-Brittannië plaatste vorige week nog een bestelling voor 100.000 pakken.

STER reclame