NAM doet stap terug in Groningen

Aangepast

De afwikkeling van de aardbevingsschade in Groningen komt in handen van een nieuwe regionale organisatie. Die gaat het Centrum voor Veilig Wonen heten. Dat is bekendgemaakt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

De NAM doet per 1 januari 2015 een stap terug. Op het bedrijf is in Groningen veel kritiek. Zo zou de NAM het gevaar van de gasboringen lang hebben gebagatelliseerd. Ook zou het gaswinningsbedrijf een lijst met onveilige huizen hebben achtergehouden.

Regionaal

Het Centrum krijgt een kantoor in Appingedam. De organisatie komt in handen van ingenieursbureau Arcadis, schadespecialist CED en een groep regionale bouwbedrijven.

Zo'n 150 werknemers gaan zich bezig houden met het afhandelen van de schademeldingen en het versterken en herstellen van beschadigde huizen. Kleine schades worden versneld afgehandeld. Complexere zaken komen in handen van specialisten.

Ook de Tweede Kamer vindt dat de schadegevallen in Groningen tot nu toe niet voortvarend genoeg worden afgehandeld. Dinsdag nam de Kamer nog een motie aan om dat te veranderen.

STER Reclame