NOS NieuwsAangepast

Eurlings weg als topman KLM

Camiel Eurlings is gestopt als topman bij KLM. Hij was sinds 1 juli 2013 president-directeur en sinds juli 2011 zat hij in de raad van bestuur.

Pieter Elbers volgt hem op. Hij was tot nu toe de tweede man bij het Nederlandse deel van de luchtvaartcombinatie Air France-KLM.

De termijn van Eurlings liep april volgend jaar af. In gezamenlijk overleg is besloten dat Eurlings per direct plaatsmaakt voor zijn opvolger, staat in een persbericht. Een woordvoerder van KLM zegt dat het gaat om een besluit van de raad van commissarissen, dat in goed overleg met Eurlings is genomen. Hij wil niet ingaan op de redenen voor het besluit.

Kritiek

Naar verluidt was er kritiek op Eurlings omdat hij de Nederlandse belangen binnen het Frans-Nederlandse concern niet krachtig genoeg zou verdedigen.

Bronnen rond het bedrijf vermoeden dat de raad van commissarissen vond dat Eurlings wel een goede people manager is, maar geen goede manager van het bedrijf.

VNC, de vakbond voor cabinepersoneel, heeft begrip voor het vertrek van Eurlings. "Hij was aangesteld om de relatie van KLM met de buitenkant te managen, richting Den Haag, Brussel en Schiphol. En daar hebben we eigenlijk weinig van gezien", zegt voorzitter Annette Groeneveld.

Pieter Elbers (44) werkt sinds 1992 bij KLM en maakt sinds april 2012 deel uit van de directie.

Eurlings was namens het CDA minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Balkenende IV (2007-2010).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl