Premier Rutte sprak in de hoedanigheid van minister-president toen hij zei dat cao's "gestold wantrouwen" bevatten tussen werkgevers en vakbonden. Dat hij als premier sprak is "vanzelfsprekend", schrijft hij aan de Kamer.

Rutte deed de uitspraak maandag bij BNR tijdens een bijeenkomst van werkgeversorganisatie AWVN. Die presenteerde een plan om zzp'ers in Nederland meer zekerheid te geven. De premier zei toen nog dat hij zijn uitspraak deed als "geïnteresseerd burger".

Privémening

Dat stuitte op vragen in de Tweede Kamer, onder meer van D66. Bewindslieden kunnen in het openbaar niet hun persoonlijke mening geven, vinden de partijen. Ministers zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bewindspersoon en spreken altijd namens het kabinet.

Volgens minister Asscher van Sociale Zaken wil Rutte met zijn brief benadrukken dat de politiek zich niet moet bemoeien met de afspraken die in cao's gemaakt worden. "Dat is een zaak van sociale partners", schrijft de premier in zijn brief.

Hij zei ook dat Rutte altijd als premier spreekt. "Ik ken geen burger Rutte, ik ken hem alleen als minister-president", aldus Asscher tijdens een Kamerdebat.

Nawijn

De vergelijking met oud-minister Nawijn die in het debat werd gemaakt gaat niet op, vindt Asscher. Nawijn zei ooit dat hij als mens voorstander was van de doodstraf, maar als minister tegen. Hij werd daarvoor op de vingers getikt door toenmalig premier Balkenende en de Kamer.

STER reclame