In Rotterdam zijn honderden Zwarte Piet-poppen opgehangen aan lantaarnpalen. Om hun nek hangt een briefje met de tekst "Wij willen blijven". De pietjes zijn door de stad verspreid door de politieke partij Leefbaar Rotterdam.

De partij roept met de actie op tot het behoud van het traditionele Sinterklaasfeest, met "échte Zwarte Pieten". "Het moet afgelopen zijn met het ter discussie stellen van dit onschuldige kinderfeest", stelt de partij. Fractievoorzitter Anton Molenaar vindt dat Gouda met een kaaspiet te ver gaat. "Wij zijn bang dat een aantal hypercorrecte mensen enorm in de war is, want ze vergeten 15 miljoen Nederlanders die gewoon het Sint- en Pietfeest willen vieren."

Pietfie

Volgens Leefbaar Rotterdam wacht de organisatie van de Sinterklaas-intocht in de stad een besluit van de Raad van State over het uiterlijk van Zwarte Piet af. En dat vindt de partij te afwachtend en te lang duren. De Raad spreekt zich morgen uit over Zwarte Piet.

De partij hoopt dat Rotterdammers met de piet-poppen op de foto gaan en op sociale media een 'pietfie' plaatsen. Molenaar zegt dat er vrijwel alleen positieve reacties zijn binnengekomen.

Paal

Op Twitter becommentariëren veel mensen het feit dat de Pieten zijn opgehangen aan een paal, omdat het zou verwijzen naar het slavernijverleden. Fractievoorzitter Molenaar: "Ze zijn niet opgehangen, maar hangen aan hun middel. Het is de enige manier, we kunnen ze niet los de stad ingooien. Daar is over nagedacht, want we willen niet dat Piet wordt opgehangen in Nederland."

STER reclame