NOS NieuwsAangepast

"Ik moest googlen wat ICT betekent"

Kamervoorzitter Van Miltenburg kreeg vanochtend het rapport over de ICT-missers van de overheid uitgereikt van collega-parlementariër Elias. In een korte reactie erkende ze dat ze "even moest googlen wat ICT betekent".

Vervolgens kreeg de Kamervoorzitter twitterend Nederland over zich heen. Maar is de opmerking eigenlijk wel zo raar?

Politiek kan het misschien een misstap zijn maar een kleine rondgang van de NOS leert al snel dat meer mensen de afkorting niet helemaal paraat hebben. ICT staat voor 'informatie- en communicatietechnologie'. Maar tegelijkertijd wordt ook de term IT, informatietechnologie gebruikt. Is daar verschil tussen? Nee, de termen worden in Nederland door elkaar gebruikt.

Onbekendheid

De 'communicatie' in ICT stond vroeger voor het telefoon- en faxverkeer en alle soorten media die in de jaren 80 nog relatief nieuw waren. De sector ontwikkelde zich vervolgens tot een bedrijfstak gespecialiseerd in het opslaan en snel toegankelijk maken van informatie.

Buiten Nederland en Vlaanderen bestaat de term ICT niet. Daar wordt alleen de term IT gebruikt.

De onbekendheid met de term ICT wordt ook geïllustreerd door het rapport van Elias. De overheid als opdrachtgever bemoeit zich te weinig met ICT. "Het Rijk heeft besturing en beheersing van ICT-projecten niet op orde", schrijft Elias. Qua ICT is het Rijk "chaotisch en ondoorzichtig".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl