NOS NieuwsAangepast

Kamer wil alternatieven voor OV-chip

De Tweede Kamer zoekt naar alternatieven voor de OV-chipkaart. VVD-Kamerlid De Boer vindt dat het systeem klantvriendelijker moet worden. Naast de kaart zouden er ook technieken moeten komen als apps of bankpassen, zei ze in het NOS Radio1 Journaal.

Ze wil bijvoorbeeld dat mensen pas achteraf hoeven betalen en ze vindt ook dat mensen per reis maar één keer moeten in- en uitchecken. De OV-chipkaart moet niet worden afgeschaft, maar "doorontwikkeld". Ze wil dat er 1 juli een vernieuwd systeem is.

Papieren kaartje

Andere partijen vallen de VVD bij. Ook de PVV pleit voor andere technieken naast de huidige kaart. PVV-Kamerlid Madlener wil bovendien het papieren kaartje terug. D66 vindt dat er de komende tijd geëxperimenteerd moet worden met alternatieven en wil over een jaar de balans opmaken. Kamerlid Van Veldhoven benadrukt dat de reiziger niet gebaat is bij "elk jaar een nieuw systeem".

De ChristenUnie vindt dat in het huidige systeem veel te veel vanuit de vervoerder wordt gedacht. Kamerlid Dik-Faber wil dat doorbreken. Volgens haar wordt elke keer beloofd om naar alternatieven te kijken, maar gaat dat tergend langzaam.

Omstreden

De OV-chipkaart is al sinds de invoering omstreden. De Consumentenbond verzamelde vorige week nog bijna 2400 klachten over de kaart. Ze gaan onder meer over de hoogte van de borg die nodig is voor een treinreis en het vele in- en uitchecken.

Morgen praat de Kamer over de OV-chipkaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl