NOS NieuwsAangepast

Rutte ziet weinig in zzp-plan

Premier Rutte ziet weinig in het plan om zzp'ers toegang te geven tot het stelsel van sociale zekerheid. Dat leidt tot versobering van rechten van mensen in loondienst, zei de premier tijdens een debat in de Eerste Kamer.

Ook vindt Rutte dat veel zzp'ers er bewust voor gekozen hebben om niet in loondienst te zijn. Die mensen moet je niet dwingen tot verplichte verzekeringen voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid of tot het afsluiten van een aanvullend pensioen, zei hij.

AWVN

Werkgeversorganisatie AWVN presenteerde gisteren een plan om de 800.000 zzp'ers in Nederland meer zekerheid te geven. Iedereen die werkt moet volgens de AWVN verzekerd zijn tegen werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte. Ook moet iedereen een aanvullend pensioen opbouwen en geld krijgen voor scholing.

Behalve door het kabinet wordt het AWVN-plan ook door Vakcentrale FNV afgewezen. "We hebben er 100 jaar over gedaan om een stelsel van sociale zekerheid op te bouwen. Dat gooien we niet zomaar te grabbel", zei voorzitter Heerts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl