De Limburgse bokser Gevorg Khatchikian werd gisteren bij de Ben Bril Memorial in Carré wereldkampioen in het middengewicht van de relatief kleine boksbond WBF. Een opmerkelijk verhaal: Khatchikian is vorig jaar veroordeeld tot veertig maanden cel wegens mensenhandel en wordt gesponsord door zijn advocaat.

Khatchikian pakte de wereldtitel door zijn Belgische tegenstander Ahmed El Ghoulbzouri in de twaalfde ronde te vloeren. Op zijn broek prijkte met grote letters de naam van zijn strafrechtadvocaat: Serge Weening.

Weening leerde Khatchikian drie jaar geleden als cliënt kennen, toen de bokser van Armeense afkomst werd verdacht van afpersing, gijzeling en mensenhandel. "Zijn sponsor trok toen de handen van hem af", vertelt de advocaat. "Ik kende de zaak als geen ander en dacht: het zou heel naar zijn als zijn bokscarrière daardoor voorbij is."

Geïntrigeerd door vechtsport

Weening zegt altijd al geïntrigeerd te zijn geweest door vechtsporten en besloot de bokser zelf financieel te helpen. Hij is overtuigd van de onschuld van zijn cliënt: "Van afpersing en wederrechtelijke vrijheidsberoving is hij vorig jaar vrijgesproken. Alleen aan mensenhandel is hij schuldig bevonden." Khatchikian kreeg veertig maanden gevangenisstraf voor het uitbuiten van enkele vrouwen uit het Oostblok die werkzaam waren in een seksclub.

De advocaat ging tegen die uitspraak in hoger beroep en in afwachting daarvan is Khatchikian op vrije voeten gesteld. En kon hij verder werken aan zijn bokscarrière, met de wereldtitel van gisteravond tot gevolg. De Heerlense bokser was zelf overigens niet zo tevreden met zijn wedstrijd. "Dit was een van mijn mindere partijen. Ik zal hard moeten werken om mezelf te verbeteren", zei hij na afloop.

Vertrouwen in goede afloop

Daarvoor heeft Khatchikian in ieder geval nog tot 2015 de tijd. Dan dient de beroepszaak tegen de bokser. Advocaat Weening ziet het hoger beroep met veel vertrouwen tegemoet: "Ik ben ervan overtuigd dat hij zich daarmee niet heeft beziggehouden. Hij is omgegaan met personen die zich met verkeerde dingen bezighielden."

STER reclame