Wildplassen, bedelen en honden laten poepen zijn straks niet meer verboden in Hollands Kroon. De gemeente in de Kop van Noord-Holland wil het overgrote deel van de regels voor burgers afschaffen. "We hebben er vertrouwen in dat de burgers elkaar aanspreken op wangedrag", zegt burgemeester Nawijn.

Als de gemeenteraad akkoord gaat verdwijnt 80 procent van de regels uit de algemene plaatselijke verordening (APV). Er worden dan geen bekeuringen meer uitgeschreven voor dingen die nu nog verboden zijn.

Schijnzekerheid

Volgens Nawijn is er de laatste jaren veel schijnzekerheid gecreëerd en was de APV een dode letter. Bovendien wil de gemeente de inwoners meer eigen verantwoordelijkheid geven. De gemeente verbiedt alleen nog dingen die gevaarlijk kunnen zijn.

Ook prostitutie wordt uit de APV gehaald. Daarvoor komt een aparte regeling. Hollands Kroon gaat twee jaar in de gaten houden hoe de versoepeling uitpakt.

Dat gemeenten hun regels tegen het licht houden en actualiseren is niet nieuw. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft er een programma voor: Beter en Concreter".

Kerstmarkt

"Ondernemers die ieder jaar een vergunning moeten aanvragen voor de kerstmarkt, dat is niet meer van deze tijd", zegt een woordvoerder van de VNG. "Gemeenten kunnen beter ingrijpen als er iets misgaat."

Volgens de VNG schaffen om die reden ook steeds meer gemeenten bepalingen zoals de kapvergunning af. Die wordt vervangen door een lijst op internet met bijzondere bomen in de gemeente, die niet gekapt mogen worden.

De aanpak van Hollands Kroon is volgens de VNG-woordvoerder uniek. "Zoveel regels in een keer afschaffen hebben wij nog nooit meegemaakt."

STER reclame