NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Sterfte ebola hoger dan gedacht

Als er niet snel meer actie wordt ondernomen om ebola te bestrijden, zullen er veel meer doden vallen. Binnen twee maanden kunnen er iedere week 10.000 nieuwe gevallen bij komen.

Dat heeft assistent-directeur-generaal Bruce Aylward van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gezegd op een persconferentie in Genève.

Dodelijker

De ziekte is volgens de WHO veel dodelijker dan gedacht. Zeventig procent van de mensen die met het virus zijn besmet, overlijdt aan ebola. Eerder werd nog gedacht dat het sterftecijfer rond de vijftig procent lag.

Het aantal mensen dat aan ebola is overleden, is inmiddels opgelopen tot bijna 4500. Een paar dagen geleden stond het officiële dodental nog op 4000.

Cijfers onbetrouwbaar

Op dit moment komen er iedere week zo'n duizend nieuwe besmettingen bij. Bij ruim 8900 mensen is de ziekte nu geconstateerd.

Maar volgens de WHO zijn er veel meer mensen ziek dan de officiële cijfers melden. In de zwaarst getroffen landen, Guinee, Sierra Leone en Liberia zijn waarschijnlijk 1,5 tot 2,5 keer meer mensen ziek dan gemeld, aldus de WHO.

STER reclame