Alle persoonlijke spullen van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne zijn verzameld. Dat zegt een minister van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk tegen de NOS.

De laatste spullen zijn volgens Aleksej Kostroebitski, minister van Burgerverdediging, gisteren weggehaald. "Wij hebben de technische kant volbracht, de Nederlanders waren daarbij en waren tevreden hoe we te werk gingen."

Wrakstukken

Op de vraag of zijn manschappen nog verder gaan zoeken is Kostroebitski's antwoord: "Er valt niets meer te zoeken, we hebben alle spullen verzameld."

Op plekken waar de internationale onderzoekers niet mochten zoeken, ligt volgens de minister ook niets meer, op enkele wrakstukken na. Hij wijst erop dat daar in de eerste dagen na de crash alle persoonlijke spullen zijn weggehaald.

Verzamelpunten

Gisteren zei het Nederlandse hoofd van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, dat medewerkers van het lokaal Oekraïens agentschap voor rampenbestrijding (SES, State Emergency Service) die dag negen kubieke meter aan persoonlijke spullen hadden verzameld.

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie verklaarde dat er spullen waren opgehaald bij verzamelpunten bij Roszypne en Grabovo en in de omgeving van deze dorpen. Vanwege de veiligheidssituatie was het niet mogelijk om naar Petropavlivka te gaan.

Rebellenleider Kostroebitski zegt dat het geen zin heeft om nog te gaan zoeken in Petropavlivka. Ook daar liggen in de omgeving volgens hem geen persoonlijke spullen meer.

Experts

De verklaring van Kostroebitski lijkt strijdig met die van het Nederlandse ministerie, waarin staat dat van dag tot dag wordt bekeken of terugkeer mogelijk is om meer spullen te verzamelen.

Een woordvoerder van het kabinet zegt in een reactie op Kostroebitski's woorden dat Nederland zelf wil controleren of er nog spullen liggen en dat ook de wrakstukken geborgen moeten worden. De woordvoerder benadrukt dat er nog gebieden niet zijn doorzocht en dat daar mogelijk nog menselijke resten liggen.

Charkov

De negen kubieke meter die gisteren werd verzameld, is vandaag aangekomen in de Oost-Oekraïense stad Charkov. Daar zullen de spullen worden onderzocht door acht forensische experts, die daarvoor speciaal zijn ingevlogen. "Na het eerste onderzoek worden de spullen zo snel mogelijk naar Nederland gevlogen", staat in de verklaring van het ministerie.

STER reclame