NOS NieuwsAangepast

Studieschuld gaat minder op hypotheek drukken

ANP

Studieschuld: een vaak vermeden onderwerp. Vooral aankomende studenten die onder het nieuwe leenstelsel vallen, maken zich zorgen over het terugbetalen van de studiekosten. Een lichtpuntje voor de nieuwe lichting: zij kunnen straks makkelijker een hypotheek afsluiten.

"Als iemand geld wil lenen, kijkt een bank naar het inkomen maar ook naar de schulden. Wat iemand daarvoor moet aflossen, berekenen banken met de zogeheten wegingsfactor. Die maandlasten wegen mee in het bedrag dat iemand kan lenen", zegt Jelle Wijkstra van de Nederlandse Vereniging van Banken.

De wegingsfactor van een studieschuld is nu 0.75 procent. Banken willen dit voor het nieuwe leenstelsel verlagen naar 0.45 procent. Voor iemand met een studieschuld van 10.000 euro, daalt de maandlast dus van 75 euro naar 45 euro. Zo blijft er meer ruimte over voor de lasten van een hypotheek.

Demonstratie tegen de komst van het nieuwe leenstelsel. ANP

De verlaging is mogelijk omdat studenten onder het nieuwe leenstelsel 35 jaar de tijd hebben om hun studieschuld af te lossen. De maandlasten worden daardoor aanzienlijk lager. Huidige (ex-)studenten krijgen maximaal vijftien jaar de tijd om te betalen.

Het wetsvoorstel voor het nieuwe leenstelsel moet wel nog door de Eerste Kamer. Als het daar wordt goedgekeurd, wordt het vanaf 1 september 2015 ingevoerd.

"Niet liegen over schulden"

Uit onderzoek van het Bureau Krediet Registratie (BKR) blijkt dat de studieschuld in 39 procent van de hypotheekaanvragen niet wordt vermeld. "Wij pleiten er al lang voor dat de studieschuld moet worden geregistreerd bij het BKR", zegt Wijkstra.

"Het is heel belangrijk dat mensen eerlijk zijn over hun schulden. Zo kan een bank realistisch kijken naar wat iemand kan betalen aan hypotheeklasten. Dat is niet alleen in het belang van de bank, maar ook van de klant."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl