Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Gouda worden op 15 november acht Stroopwafel- en Kaaspieten ingezet. Ze dragen een pietenpak en zijn goudgeel en in ruitmotief geschminkt. Ook zijn er gewone Zwarte Pieten. Het is een reactie op de discussie over de invulling van Zwarte Piet.

Volgens burgemeester Schoenmaker van Gouda was het niet makkelijk om tot een oplossing te komen waarin iedereen zich kan vinden. "Veel mensen hechten aan het traditionele Sinterklaasfeest, maar er zijn ook mensen die verandering willen".

De keuze voor een Kaas- en een Stroopwafelpiet is geen toeval. Gouda staat bekend als een kaasstad. Minder bekend is dat de eerste stroopwafels vermoedelijk aan het begin van de 19e eeuw in Gouda zijn gemaakt.

Balans

De mensen die verandering willen zijn in de minderheid, maar toch vindt Schoenmaker het belangrijk dat ook deze groep wordt gehoord. Hij denkt met de inzet van Goudgele Pieten een goede balans te hebben gevonden.

In Gouda was het uiterlijk van Zwarte Piet een paar jaar geleden al veranderd naar donkerbruin, zonder grote rode lippen en oorbellen.

STER reclame