NOS NieuwsAangepast

Enkelband Van der Graaf blijft af

Volkert van der Graaf hoeft inderdaad geen enkelband meer te dragen. Het gerechtshof in Den Haag heeft dat in hoger beroep bepaald. Ook het locatieverbod voor vijf gemeenten wordt niet opnieuw ingesteld.

De moordenaar van Pim Fortuyn kwam in mei vrij, nadat hij tweederde van zijn celstraf van achttien jaar had uitgezeten. Aan zijn vrijlating werden meerdere voorwaarden verbonden, onder meer een enkelband en een verbod om naar Hilversum, Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel te gaan.

De rechter schrapte die twee voorwaarden eind juli. Ze zouden buitenproportioneel zijn. Het Openbaar Ministerie vocht dat vonnis aan, maar het hof blijkt nu geen aanleiding te zien om het locatieverbod en het elektronisch toezicht opnieuw in te voeren.

Geen problemen

Het gerechtshof vindt de maatregelen onder meer niet nodig omdat de periode na 30 juli, toen de enkelband af ging en het locatieverbod werd geschrapt, probleemloos is verlopen. Ook speelt mee dat het contactverbod met de familie van Pim Fortuyn en zijn chauffeur gehandhaafd blijft.

Het arrest betekent niet dat Van der Graaf definitief is verlost van zijn enkelband. Iedere drie maanden worden de voorwaarden geëvalueerd. Bovendien zou de Staat een bodemprocedure kunnen aanspannen, al raadt het gerechtshof dat af.

Niet ontevreden

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat het later beslist of het in cassatie gaat. Het is "niet ontevreden" over de uitspraak, aangezien het merendeel van de voorwaarden in stand is gebleven, zoals het contactverbod met Fortuyns familie en een mediaverbod.

Met het schrappen van de locatieverboden is het OM minder blij, maar het kan zich vinden in het argument van het hof dat het de afgelopen twee maanden niet tot problemen heeft geleid.

Marten Fortuyn

Pim Fortuyns broer Marten is teleurgesteld over het arrest. "De uitspraak verbaast me niet, maar stoort me wel", zegt hij. Fortuyn is er met name verbaasd over dat de voorwaarden die aan Van der Graafs vrijlating werden gekoppeld al zo snel zijn geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl