Turkse gevechtsvliegtuigen hebben in Zuidoost-Turkije doelen van de PKK aangevallen, meldt de Turkse krant Hurriyet. Het zouden de eerste grote luchtaanvallen zijn op de PKK sinds twee jaar geleden vredesbesprekingen op gang kwamen.

Volgens de krant zijn F-16's en F-4's opgestegen vanuit bases in Diyarbakir en Malatya. De luchtaanvallen hebben "grote schade" aangericht.

De PKK zou in de dagen ervoor een militaire post hebben aangevallen in Daglica, in de provincie Hakkari, niet ver van de Iraakse grens. Daarbij zijn volgens de krant machinegeweren en raketwerpers gebruikt.

Turkije begon in 2012 vredesbesprekingen met PKK-leider Abdullah Öcalan, die in gevangenschap zit. Bij de strijd tussen de Koerdische afscheidingsbeweging en Turkije zijn in dertig jaar tijd zo'n 40.000 mensen omgekomen.

Kobani

Door de luchtaanvallen zouden de spanningen tussen Koerden en de Turkse regering kunnen toenemen. Vorige week vielen bij Koerdische protesten in Turkse steden zeker twaalf doden. Veel Koerden vinden dat Turkije meer moet doen tegen de terreurgroep IS.

Vooral de situatie in de Syrische grensplaats Kobani, vlak bij Turkije, is Koerden een doorn in het oog. Strijders van IS belegeren die Koerdische stad al weken. Turkije heeft troepen en tanks samengetrokken bij de grens maar grijpt niet in.

STER reclame