NOS NieuwsAangepast

FNV wijst werkgeversplan af

Vakcentrale FNV reageert afwijzend op het plan van de werkgevers voor een nieuw sociaal stelsel. Volgens de FNV willen de werkgevers de kosten van de hervorming afwentelen op de werknemers in loondienst.

FNV-voorzitter Ton Heerts: "We hebben er 100 jaar over gedaan om een stelsel van sociale zekerheid op te bouwen. Dat gooien we niet zomaar te grabbel."

Kloof kleiner

Werkgeversorganisatie AWVN presenteerde vanochtend een plan voor uniforme verzekeringen voor alle werknemers. De AWVN wil dat zelfstandigen meer zekerheid krijgen en cao's versoberd worden, zodat de kloof tussen zelfstandigen en werknemers kleiner wordt.

Volgens Heerts is het wel goed als zelfstandigen verzekerd zijn en pensioen opbouwen, maar volgens hem hoeft daarvoor niets aan aan de positie van werknemers veranderd te worden.

Zelfstandigen

Bovendien moet er een onderscheid gemaakt worden tussen twee groepen zelfstandigen zegt hij. "Zelfstandigen die daarvoor kiezen zijn ondernemers, en die kunnen zelf een verzekering en pensioen regelen. Maar mensen die er niet voor kiezen, die moeten zekerheid krijgen en als werknemer behandeld worden."

Ook organisaties voor zzp'ers zijn niet te spreken over de plannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl