UberPOP: 1500 boete en strafblad

Aangepast

De vier chauffeurs die afgelopen weekend in Amsterdam werden betrapt toen ze via Uberpop taxiritjes aanboden, hebben ieder een boete van 1500 euro gekregen. Via uberPOP rijden particulieren klanten rond in hun eigen auto, voor de helft van de prijs van een taxi.

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om een eerste vergrijp en hoort een lager bedrag dan het maximum daarbij. De maximum-boete op het illegaal aanbieden van taxiritten is 4200 euro.

Strafblad

Omdat het om een strafbeschikking gaat die hoger is dan 100 euro, krijgen de chauffeurs mogelijk ook een strafblad. Uber zegt de boetes bij de rechter te zullen aanvechten.

Met een strafblad is het in sommige gevallen moeilijker om een zogeheten Verklaring Omtrent het Gedrag te krijgen. Zo'n verklaring is vereist voor bepaalde beroepen, zoals dat van taxichauffeur.

Gisteren maakte Uber, de eigenaar van Uberpop, bekend dat het de boetes wil betalen. Het bedrijf is ervan overtuigd dat er geen wettelijke basis is om de bestuurders juridisch aan te pakken.

STER Reclame