Het Vaticaan blijft gekant tegen het homohuwelijk, maar lijkt wel van plan een veel mildere en radicaal andere houding tegen homo's aan te nemen. Dat blijkt uit een tussenrapport van de bisschoppensynode in Rome.

In dat rapport staat dat homo's "talenten en kwaliteiten" hebben. De Rooms-Katholieke Kerk zou hen kunnen accepteren en "de positieve aspecten" van homorelaties kunnen erkennen, schrijven de opstellers.

Hetzelfde geldt voor andere relatievormen waar de kerk altijd moeite mee had, zoals ongehuwd samenwonen en niet door de kerk ingezegende huwelijken.

Geen aardverschuiving

De koerswijziging leidt mogelijk tot een radicale breuk met het verleden, waarin homorelaties absoluut niet waren toegestaan.

Toch kunnen we nog niet van een aardverschuiving spreken, zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg. Het is een tussenrapport van een besloten synode, die de komende week een voorlopig standpunt zal innemen.

Op de agenda staan ook andere heikele punten, zoals de uitsluiting van gescheiden katholieken van de ontvangst van de Heilige Communie. "Als ik zie hoeveel tijd en moeite het kost om daar overeenstemming over te bereiken, hoe ver ben je dan nog verwijderd van een gezamenlijk standpunt over homo's", zegt Zoutberg.

Toon

De toon die het Vaticaan ten aanzien van homo's aanslaat, is duidelijk veranderd. "Dat heeft alles met deze paus te maken", zegt Zoutberg. "Zonder hem was deze synode er niet geweest en de verandering in opstelling ook niet. Maar nogmaals, het is te vroeg om van een aardverschuiving te spreken."

De uitkomsten van de besloten synode worden volgend jaar op een veel grotere openbare synode besproken. Ook die bijeenkomst is in Rome.

STER reclame