In de Tweede Kamer is brede steun voor de plannen van staatssecretaris Dekker met de publieke omroep. Regeringspartij VVD spreekt van "een goed begin" en coalitiegenoot PvdA is "tevreden".

Dekker wil het bestel openstellen voor nieuwe, externe tv- en radiomakers. Die moeten de concurrentie met de omroepen aangaan en kunnen maximaal de helft van het programmabudget in de wacht slepen.

Noodzakelijk

Volgens VVD-Kamerlid Elias staat de deur in Hilversum nu voor de helft open. Het was volgens hem noodzakelijk dat het "verzuilde en vermolmde omroepbestel" werd opengebroken.

Elias verwacht dat de publieke omroep meer onderscheidende programma's gaat maken en niet meer van hetzelfde zoals bij de commerciële omroepen al te zien valt.

Volop kansen

Zijn PvdA-collega Mohandis is verheugd dat het kabinet kiest voor "een brede publieke omroep met drie zenders, meer mogelijkheden op digitale platforms, en volop kansen voor talentvolle televisiemakers."

Ook D66-Kamerlid Verhoeven is positief, al waarschuwt hij voor een publieke omroep "die steeds meer commerciële trekken krijgt door zich blind te staren op kijkcijfers."

Controle

CDA-parlementariër Heerma is vooral blij dat Dekker teruggekomen is van zijn plan om de regionale omroepen te integreren in de landelijke omroep. Een zelfstandige regionale omroep is volgens hem van vitaal belang voor de controle op gemeentelijke en provinciale politiek.

STER reclame