Oud-president Jimmy Carter is vandaag op 90-jarige leeftijd weer op campagne gegaan. Deze keer deed hij dat niet voor zichzelf, maar voor zijn kleinzoon.

Jason Carter, net als zijn grootvader een Democraat, wil de nieuwe gouverneur van de staat Georgia worden. Dat is de functie die voor Jimmy Carter in de jaren 70 de springplank vormde voor zijn presidentschap.

Jason is nu nog advocaat en lid van de Senaat in Georgia. Hij neemt het op tegen de zittende gouverneur, de Republikein Nathan Deal.

Diners

Vanaf morgen kan er worden gestemd en dat was voor Jimmy Carter onder meer reden om tijdens een kerkdienst zwarte kiezers op te roepen op de Democratische kandidaat te stemmen.

Tot nu toe was de rol van de hoogbejaarde oud-president beperkt tot campagne-adviezen en het bijwonen van diners waar geld voor Jason Carter werd opgehaald.

Reagan

Jimmy Carter werd president in 1977. Vier jaar later verloor hij de verkiezingen van Ronald Reagan, die door de Amerikanen tot op de dag van vandaag wordt beschouwd als een veel krachtiger leider.

Carter bouwde later wel een sterke reputatie op met zijn humanitaire werk en zijn bemiddeling in internationale conflicten. Daarvoor kreeg hij in 2002 de Nobelprijs voor de Vrede.

STER reclame