Guus Hiddink kon na de 3-1 zege op Kazachstan opgelucht ademhalen. Maar na afloop was niet de benauwde zege het onderwerp van gesprek. Nee, een akkefietje tussen Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar werd breed uitgemeten.

In de slotfase van het duel met de Kazachen, toen Oranje nog met 0-1 achterstond, kreeg Van Persie een goede mogelijkheid op de 1-1. De aanvoerder ging voor eigen succes en zag daarbij de meegelopen Huntelaar, kort daarvoor ingevallen, over het hoofd.

De invaller maakte Van Persie duidelijk dat hij beter had moeten kijken, maar van die repliek was de aanvaller van Manchester United duidelijk niet gediend.

"Ik had nog geen beelden"

Twee dagen na het spraakmakende onderonsje tussen de twee aanvallers is het brandje geblust. De bondscoach organiseerde een gesprekje en riep de kemphanen bij zich. "Er is zeker over nagepraat, want de persconferentie na afloop ging er namelijk vooral over. Jullie hebben altijd meer gezien op dat moment, omdat ik geen beelden had", meent Hiddink. Ook Arjen Robben en assistent-coach Ruud van Nistelrooij waren bij het gesprek aanwezig.

"Maar natuurlijk hebben we dat even bij de kop gevat. En we hebben gesproken met de mannen. Dat het normaal is dat je even een reactie geeft. Je kunt aangeven dat je vrij staat, maar daarna moet het over zijn. Drie tot vijf seconden allebei een reactie geven, maar niet meer. Als het doorsuddert is dat ook niet goed en daar heb ik ze ook op gewezen. Dat moet je als grote mannen oplossen. Als ze elkaar zouden gaan mijden, dan moest ik gaan ingrijpen."

"Niet veel veranderingen"

Met vermoedelijk Van Persie gewoon weer in de basiself neemt Oranje het morgen op tegen IJsland. "Ik denk dat er niet zoveel veranderingen zijn", zegt Hiddink. "Er zijn nog wel kleine pijntjes, dus dat het is even afwachten hoe de laatste training verloopt. Normaal heb je een extra dag om goed te gaan trainen en goed te herstellen."

Ibrahim Afellay heeft nog wat pijn. "Daar maak ik me niet zoveel zorgen over, want ook Davy Klaassen heeft zich goed gemanifesteerd, zowel nationaal als in Champions League-wedstrijden. Klaassen zou een vervanger kunnen zijn. Maar ook Leroy Fer kan op die positie uit de voeten."

Een paar uur na het gesprek met NOS-verslaggever Bert Maalderink gaf Guus Hiddink een persconferentie. Daar liet hij voorzichtig doorschemeren tegen IJsland met dezelfde basiself als afgelopen vrijdag van start te willen gaan.

"IJsland toch wat Scandinavisch"

Met of zonder Afellay moet Oranje maandag zien te voorkomen dat het opnieuw averij oploopt. "Het gaat een heel andere wedstrijd worden. Kazachstan graaft zich per definitie in en ik denk dat IJslanders iets anders in elkaar zitten. Ze gaan wat meer naar voren, hebben ze al twee keer bewezen", aldus Hiddink.

"Ik denk dat het ingraven niet in hun aard zit, want ze zijn toch wat Scandinavisch. Ze hebben niet zoveel schroom en gaan gewoon door op hun route. Als ze op negen uit drie komen, zijn ze al dicht bij het doel. Dan staan we op grote achterstand. Maar we moeten niet gaan huiveren."

STER reclame