NOS NieuwsAangepast

Drie Duitsers gearresteerd in Turkije

In de Turkse stad Diyarbakir, in het zuidoosten van het land, zijn drie Duitse fotojournalisten opgepakt. Zij worden onder meer verdacht van spionage.

De drie zelf zeggen dat ze in Diyarbakir waren om verslag te doen van de protesten van Koerden. Daarbij zijn de afgelopen week tientallen doden gevallen.

Tweet

Eén van de gearresteerde journalisten is de freelance-fotograaf Björn Kietzmann. Hij verzond na zijn arrestatie nog een tweet waarin staat: "Samen met twee andere Duitse journalisten vastgezet in Turkse stad Diyarbakir, terwijl we verslag wilden doen van de Koerdische protesten."

Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine is de Duitse ambassade in Ankara ingeschakeld, die het contact onderhoudt met de Turkse autoriteiten. In een reactie zegt de ambassade zich in te zetten voor een snelle oplossing van de kwestie.

Kobani

Het was de afgelopen week onrustig in Diyarbakir, een stad waar veel Koerden wonen. De Koerden zijn onderling verdeeld. Er waren verschillende protesten, waarbij de politie stevig ingreep.

Een deel van de betogingen was gericht tegen de Turkse regering, die Koerden belet te vechten in de Syrische stad Kobani. De grensstad met Turkije ligt onder vuur van rebellen van Islamitische Staat (IS). In Kobani wonen voornamelijk Koerden.

Sympathiseren

Ook richtten de demonstranten in Diyarbakir zich tegen het geweld dat de Turkse overheid gebruikt om de Koerdische protesten de kop in te drukken.

Daarnaast waren er demonstraties van Koerden die sympathiseren met IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl