Epke Zonderland heeft in Nanning zijn wereldtitel aan de rekstok met succes verdedigd. Met een zelden vertoonde hoge score van 16,225 bleef hij zijn concurrenten ruim voor.

Niet de Chinees Zhang Chenglong, maar de Japanner Kohei Uchimura dwong Zonderland een perfecte oefening af te leveren. Bij Zhang schoot een leertje van zijn handschoen los, waardoor hij de grip op de rekstok verloor en viel. Uchimura liet vervolgens vier vluchtelementen zien zonder grote fouten.

De Japanner bleef vier oefeningen aan de leiding staan met een score van 15,725. Maar Zonderland ging met een nagenoeg foutloos optreden met eveneens vier vluchtelementen ruim over die score heen.

Uchimura zet Zonderland onder druk

Nadat Zhang was afgevallen, verraste Uchimura met een door hem niet eerder vertoonde Cassina-Kolman-combinatie.

Zonderland kwam vervolgens voor de dag met de Cassina-Kovacs en ook de Kolman-Gaylord 2, een combinatie die hij in de kwalificaties nog achterwege liet. Hij schroefde daarmee de moeilijkheidsgraad van zijn oefening op naar 7,7, een half punt hoger dan Uchimura. Beiden kregen voor de uitvoering een 8,525.

Behalve Zhang ging ook de Colombiaanse outsider Jossimar Calvo Moreno naar de grond. De Kroaat Marijo Moznik profiteerde van die missers en pakte met 15,000 het brons.

Revanche op Zhang

Zonderland, de regerend olympisch kampioen, veroverde vorig jaar in Antwerpen voor de eerste keer in zijn carrière de wereldtitel. In 2009 (Londen) en 2010 (Rotterdam) won de Fries zilver. In eigen land moest Zonderland toen toekijken hoe Zhang met de wereldtitel aan de haal ging. Dit jaar heeft hij daarvoor revanche kunnen nemen door goud te winnen in het land van Zhang.

STER reclame