NOS NieuwsAangepast

Ban doet vredesoproep in Libië

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is in de Libische hoofdstad Tripoli in een poging om het geweld in het land een halt toe te roepen.

Het bezoek van Ban Ki-moon was niet van te voren aangekondigd. Olieproducent Libië wordt al lange tijd geteisterd door geweld.

In augustus veroverde een gewapende groep radicale moslims uit de westelijke stad Misrata de hoofdstad Tripoli en zette een eigen parlement en regering op. Het zittende parlement week uit naar de oostelijke havenstad Tobruk. Het parlement zetelt daar sinds september op een boot.

Dialoog

Ban Ki-moon spreekt eerst met de afgevaardigden van het verdreven parlement in Tobruk. Leden van de groep uit Misrata boycotten deze bijeenkomst; daarom gaat Ban Ki-moon later met hen om de tafel zitten.

"Ik ben ervan overtuigd dat de problemen in Libië opgelost kunnen worden door middel van dialoog", zei de VN-chef bij aankomst. "Desondanks begrijpen we dat het een lange, moeilijke weg is. Vrede bereiken is nooit makkelijk."

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken en speciale VN-gezanten uit andere landen zijn ook bij de gesprekken aanwezig.

Vluchtelingen

Sinds de dood van dictator Muamar Kadhafi in 2011 is de situatie in Libië chaotisch. Milities die meehielpen het regime van Kadhafi ten val te brengen, vechten nu zelf om de macht en de inkomsten uit de oliewinning.

Vrijdag maakte de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, bekend dat er ruim 100.000 mensen de afgelopen weken gevlucht zijn voor het geweld rond Tripoli. In heel Libië zouden al bijna 300.000 mensen elders een veilig heenkomen hebben gezocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl