NOS SportAangepast

Alle deelnemers WK rugby bekend

In Montevideo heeft Uruguay zich als twintigste en laatste deelnemer geplaatst voor het WK rugby volgend jaar september. In de herkansingsronde was Uruguay met 36-27 te sterk voor Rusland. Omdat de heenwedstrijd in Krasnojarsk nipt door Rusland was gewonnen (22-21) gaat Uruguay op doelgemiddelde naar het WK.

'Los Teros' speelden twee keer eerder op een WK-eindronde, in 1999 en 2003. Toen kwamen ze niet verder dan de groepsfase. Ook komend WK zal het moeilijk worden, want Uruguay komt terecht in groep A. Een zware groep met als tegenstanders gastland Engeland, Australië, Wales en Fiji. Respectievelijk de nummers 3, 4, 6 en 12 van de wereldranglijst. Uruguay is de nummer 19.

Schotland in groep B

De wereldkampioenschappen kunnen ook een Nederlands tintje krijgen. Schotland, het land waar Tim Visser voor uitkomt, is ingedeeld in groep B. De 'Flying Dutchman' treft daar dan Zuid-Afrika, Samoa, Japan en de Verenigde Staten.

Als Visser geselecteerd wordt, dan is hij de eerste Nederlander op een WK rugby. Kansloos voor de tweede ronde zijn de Schotten zeker niet, al lijkt Zuid-Afrika voor iedereen veel te sterk. Helemaal na de winst op wereldkampioen Nieuw-Zeeland van afgelopen weekend.

Nieuw-Zeeland topfavoriet

Nieuw-Zeeland zit in groep C en geldt als topfavoriet. Prolongatie van de wereldtitel zou een unicum zijn. Nog nooit presteerde een land het om twee keer achter elkaar wereldkampioen rugby te worden.

In de groep van de 'All Blacks' zou alleen Argentinië de favoriet het vuur na aan de schenen kunnen leggen. Zij wisten afgelopen weekend voor het eerst in de historie van Australië te winnen. De andere tegenstanders in de groep zijn Tonga, Georgië en Namibië.

Europese groep

De laatste groep is groep D, een overwegend Europese groep. Canada is de vreemde eend in de Europese bijt. Een land waar rugby aan een opmars bezig is, maar of Canada al goed genoeg is voor een plaats bij de laatste acht is nog maar de vraag.

Tegenstand is er namelijk van Six Nations-winnaar Ierland en Frankrijk. Ierland nam onlangs afscheid van leider Brian O'Driscoll, een van 's werelds beste rugbyers ooit.

Frankrijk is de afgelopen jaren juist aan het kwakkelen. Kwaliteit hebben de Fransen zeker, maar moraal en teamspirit zijn soms ver te zoeken. Het afgelopen WK wist Frankrijk de finale te halen ondanks de vele strubbelingen binnen de selectie. De laatste twee ploegen in deze groep zijn Italië en Roemenië.

Najaar 2015

Twintig landen komen in september 2015 naar Engeland om een gooi te doen naar de wereldtitel. Op 18 september trapt Engeland als eerste af. Op Twickenham tegen Fiji. Zes weken later is op hetzelfde heiligdom de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl