NOS NieuwsAangepast

Jong IS-meisje uit Wenen wil terug

Een jong meisje uit Oostenrijk, dat zich in Syrië heeft aangesloten bij Islamitische Staat, wil terug naar huis. Ze heeft gebeld met familie in Wenen, schrijven Oostenrijkse media.

In het telefoongesprek zei de jihadist dat zij een grote fout heeft gemaakt. Ze zou vinden dat IS veel te ver gaat.

Het meisje van 16 vertrok in april, samen met een vriendin die toen 14 was. Inmiddels zijn ze getrouwd met Tsjetsjeense jihadstrijders en zijn ze allebei zwanger.

Propaganda

Samra Kesinovic en Sabina Selimovic komen uit Bosnië, maar groeiden op in Wenen. Toen ze naar Syrië vertrokken lieten ze een briefje achter waarop stond dat hun familie niet op zoek moest gaan: "wij zullen Allah dienen en voor hem sterven."

Enige tijd later verschenen foto's van de twee op internet. Daarop poseerden ze in een nikab, een gezichtsbedekkende sluier, en met kalasjnikovs.

Hoewel de foto's suggereren dat de twee strijdbaar zijn, is dat dus niet zo. Volgens de Oostenrijkse politie zijn hun accounts gehackt en worden de meisjes door IS ingezet voor propagandadoeleinden.

"Bijna onmogelijk"

Het is nog maar de vraag of het meisje nog terug kan. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is ze mogelijk te laat. "Als mensen eenmaal weg zijn is terugkeer bijna onmogelijk", zegt een woordvoerder.

Ontsnappen wordt bemoeilijkt door het feit dat de meisjes erg bekend zijn: hun foto's zijn wijdverspreid. Hulp van buitenaf is geen optie, ook omdat niet duidelijk is waar de meisjes nu zijn. Volgens de laatste berichten zitten ze in Raqqa, waar IS zijn hoofdkwartier heeft.

Hoeveel vrouwelijke jihadisten zich bij IS hebben aangesloten is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl