Marine Le Pen, de leider van het extreemrechtse Front National, wil alle luchtverbindingen verbreken tussen Frankrijk en de "vier landen die het meest getroffen worden door de ebola-epidemie". In naam van de veiligheid van de Fransen, zo zegt ze. Dat doet sterk denken aan de manier waarop haar vader lang geleden hiv/aids inzette in zijn politieke strijd.

Luchtverkeer

Ze beroept zich op Amerikaans onderzoek waarin voorspeld wordt dat juist Frankrijk de grootste kans loopt op de import van ebola. Het land heeft intensieve banden met de landen in West-Afrika waar de uitbraak gaande is. Afhankelijk van het aantal vluchten met de betrokken landen varieert de kans dat er binnen twee weken een patiënt met ebola naar Frankrijk komt tussen de 25 en 75 procent.

Het scenario van de Amerikanen rekent met de hoeveelheid vluchten van vóór de uitbraak. De werkelijkheid van nu is dat het luchtvaartverkeer met Liberia, Guinee en Sierra Leone drastisch beperkt is. In de studie van de Amerikanen wordt er ook nog van uitgegaan dat er in Nigeria een uitbraak van ebola is. Die is voorbij.

Geen paniek

Volgens NOS-redacteur Rinke van den Brink treedt Marine Le Pen hiermee in de voetsporen van haar vader. "In 1989 maakte ik een uitgebreid interview met Jean-Marie Le Pen in het Europees Parlement in Straatsburg. Daarin beschreef Le Pen aids als een plaag die onder meer Frankrijk bedreigde. Een plaag die het gevolg was van morele decadentie, maar ook van het loslaten van de grenzen waardoor hiv/aids en andere besmettelijke ziekten vrijelijk kunnen reizen."

Le Pen zei dat het aantal seropositieven in Frankrijk destijds enkele miljoenen en in ieder geval meer dan een miljoen bedroeg. De hoogste wetenschappelijke schatting uit die tijd stelde dat er tussen de 200.000 en 250.000 seropositieven waren in Frankrijk.

Geen paniek

"Zoals Jean-Marie Le Pen destijds hiv/aids inzette als politiek wapen, lijkt zijn dochter dat nu met ebola te doen", concludeert Van den Brink. "Diezelfde vader zei dit voorjaar dat ebola "in drie maanden het immigratieprobleem kan oplossen."

Volgens Van den Brink is de kans op een ebola-uitbraak in Frankrijk te verwaarlozen. "Komt er toch een keer een patiënt met ebola naar Frankrijk, dan is dat land prima in staat om te doen wat nodig is. En is er geen enkele reden tot paniek. Le Pen doet alsof alle Fransen in gevaar zijn."

STER reclame