NOS NieuwsAangepast

VS plukt Afrikaanse presidentszoon

De Amerikaanse justitie heeft een deal gesloten met de zoon van de president van Equatoriaal Guinee. Om niet vervolgd te worden wegens corruptie moet Teodoro Obiang afstand doen van 30 miljoen dollar aan bezittingen in de VS.

Obiang verliest onder meer zijn luxueuze huis in Malibu, compleet met eigen golf- en tennisbaan, zwembad en natuurlijk uitzicht op de Stille Oceaan. Ook raakt hij een collectie levensgrote beelden van Michael Jackson kwijt, ter waarde van 200.000 dollar.

Daarnaast betaalt Obiang een vergoeding voor een imposante verzameling Jackson-memorabilia die hij eerder al het land uit smokkelde. In ruil voor een miljoen dollar belooft justitie geen aanspraak te maken op onder meer het jasje uit de Thriller-clip en de handschoen met kristal uit de Bad-tour.

Goed doelen

Justitie beschuldigt Obiang ervan miljoenen te hebben verdiend door corruptie en afpersing. Hoewel zijn land een van de armste ter wereld is, zou Obiang een vermogen hebben van 300 miljoen dollar. Het salaris van Obiang als vicepresident was minder dan 100.000 dollar.

Obiang zegt dat hij niks fout heeft gedaan, maar akkoord gaat "in het belang van mijn land", om de relatie tussen de VS en Equatoriaal Guinee niet te verstoren.

De dertig miljoen dollar die Obiang nu overdraagt aan de VS, zal naar goede doelen in zijn geboorteland gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl