De nieuwe Belgische regering heeft de eed afgelegd bij koning Filip. Het is voor het eerst dat dat bij hem gebeurt. Filip volgde vorig jaar zijn vader Albert op. Na de beëdiging werd de traditionele groepsfoto gemaakt.

Onder Albert waren de eedafleggingen op het privé-domein van de koninklijke familie in Laken. Filip houdt privé en werk gescheiden: de eedaflegging was in het werkpaleis van de koning in het centrum van Brussel. Het ging er ook wat anders aan toe: de ministers moesten naar de nieuwe vorst toelopen om hun eed af te leggen. Albert stapte zelf naar de ministers toe.

Provocatie?

De nieuwe Belgische regering wordt geleid door de Waalse liberaal Charles Michel. Hij legde de eed af in zowel het Frans, het Nederlands als het Duits, de derde taal van België. De meeste andere bewindslieden deden dat alleen in hun eigen taal.

Drie politici van de Vlaamse nationalistische partij N-VA maakten ook een V-teken tijdens de eedaflegging. Het V-teken was het campagnesymbool van de N-VA voor de verkiezingen.

N-VA-minister Jambon zei achteraf dat het het geen bewuste actie was om te provoceren. "Dat was echt niet de bedoeling. Ik deed het gewoon en de anderen deden mij na." Hij voegde eraan toe dat hij wel expres de eed alleen in het Nederlands had afgelegd.

Bezuinigen

De centrum-rechtse coalitie van Michel telt behalve de premier nog dertien ministers, zes Franstaligen en zeven Vlamingen.

De nieuwe regering gaat de komende jaren voor miljarden gaan bezuinigen, onder meer op het aantal ambtenaren en de sociale zekerheid.

STER reclame