NOS NieuwsAangepast

"Afgewezen ADHD-pil populair"

Duizenden volwassen ADHD-patiënten slikken een medicijn dat door de geneesmiddeleninspectie is afgewezen. Dat meldt het VPRO-radioprogramma Argos vanmiddag.

Het medicijn Concerta bezorgt de gebruikers een te grote kans op ernstige bijwerkingen zoals hartproblemen en agressie, oordeelde het College ter Beoordeling van Medicijnen in 2011.

Toch schreven psychiaters het medicijn in de twee daaropvolgende jaren aan 12.500 mensen voor.

Hartinfarct

Tot dusver zijn 326 meldingen van bijwerkingen geregistreerd, waaronder vier gebruikers die een hartinfarct kregen en vijftien meldingen van hartkloppingen.

Toch wil de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie in een nieuwe richtlijn Concerta opnemen als eerst aangewezen middel. Een van de opstellers van die richtlijnen zegt in Argos dat Concerta op "niet-rationele gronden" is afgewezen; de inspecteurs zouden niet wetenschappelijk te werk zijn gegaan.

Regels overtreden

Hoogleraar gezondheidsrecht Legemaate denkt dat artsen die een afgewezen middel voorschrijven, de regels overtreden. "Die psychiaters zullen behoorlijk goed aannemelijk moeten maken dat wat ze doen, deugt", zegt hij in Argos.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg kunnen medicijnen die niet op de markt worden toegelaten, "voor bepaalde individuele patiënten een meerwaarde hebben". In dat geval mag een arts zo'n middel voorschrijven.

Ritalin

Bij kinderen en jongeren met ADHD kiezen psychiaters veelal voor het geneesmiddel Ritalin. De Gezondheidsraad meldde afgelopen zomer dat het gebruik van Ritalin de afgelopen jaren is verviervoudigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl