NOS NieuwsAangepast

Geld verdienen op vakantie

Je appartement verhuren terwijl je zelf op vakantie bent; duizenden Amsterdammers doen dat al via Airbnb. De bedrijfjes die alles voor je kunnen regelen - klanten screenen, in- en uitchecken, schoonmaken als de gasten weer weg zijn - schieten óók als paddestoelen uit de grond.

Zo heb je keyokay.nl, bnbeezz.nl, keybutler.nl, key-bnb.com en Iambnb.nl. De laatste startte een half jaar geleden en heeft in korte tijd al 90 Amsterdamse appartementen in beheer. "Komende zomer hopen we op 250 te zitten", zegt één van de oprichters van Iambnb, Dirk Minnebo.

Het is een hype, je appartement of verdieping verhuren aan buitenlandse toeristen - gewoon geld verdienen dus - terwijl jij ergens anders vakantie viert. "Zo'n 8000 Amsterdammers doen dat al. Via onze site melden zich toeristen vanuit de hele wereld, die graag een paar dagen naar Amsterdam komen: van Brazilië tot Indonesië, van Frankrijk tot de VS. Mensen vinden het vaak prettiger dan in een hotel. In een appartement van een particulier ben je veel vrijer, je kunt zelf koken, je hebt een mooie ruime huiskamer tot je beschikking, dat soort dingen."

Feest

Minnebo vertelt verhuurders ook hoe het zit met de belasting en aan welke regels van de gemeente ze zich moeten houden: je ruimte verhuren aan maximaal vier personen en maximaal twee maanden per jaar.

Iambnb doet ook de screening. "Want de verhuurder wil natuurlijk niet dat zijn appartement in die paar dagen wordt afgebroken omdat er door de gasten eens even flink gefeest wordt. Dus wij checken of de mensen met goede bedoelingen hier naartoe komen.

Familiebezoek

"Laatst zei een potentiële klant dat hij voor familiebezoek en de musea naar Amsterdam wilde komen. Ik voelde dat het niet helemaal goed zat. Toen ik doorvroeg, bleek wel dat hij vooral wilde feesten. Ja, toen ging het hele verhaal niet door."

Een goede manier om te selecteren, is ook je appartement niet te goedkoop te verhuren. "Als je tien euro per nacht vraagt, krijg je natuurlijk hostel-publiek. Dat willen de meesten niet."

Verhuurders en huurders kunnen recensies schrijven op de website; of gasten de zaak netjes achter hebben gelaten, of dat het appartement mooi was of niet. "Op die manier proberen we er toch een duurzaam bedrijf van te maken", zegt Minnebo. "Want als we er een rotzooitje van maken, is het natuurlijk snel afgelopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl