De Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala Yousafzai voelt zich vereerd door de Nobelprijs voor de Vrede, die ze vandaag samen met de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi toegekend kreeg. "De prijs is voor mij een aanmoediging om door te gaan", zegt ze.

De 17-jarige Malala, die in het Engelse Birmingham woont, hoorde tijdens een scheikundeles dat ze de prijs krijgt. "Ik was ervan overtuigd dat ik de prijs niet zou krijgen, totdat een lerares de klas binnenkwam en zei dat ze me iets belangrijks moest vertellen. Ik was totaal verrast."

Malala bedankte haar familie voor de steun die ze heeft gekregen bij haar strijd om alle kinderen naar school te laten gaan. "Ik ben vooral mijn vader dankbaar, omdat hij mijn vleugels niet heeft gekortwiekt, maar mij in plaats daarvan heeft laten vliegen."

Samenwerken

Ze heeft inmiddels telefonisch contact gehad met haar medeprijswinnaar, de 60-jarige Satyarthi. Ze hebben afgesproken dat ze gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat alle kinderen volwaardig onderwijs krijgen.

De twee winnaars willen bovendien de premiers van zowel Pakistan als India uitnodigen voor de prijsuitreiking in Oslo, om zo de opgelopen spanning tussen de twee landen te verminderen.

STER reclame