Premier Rutte is woest dat onderzoekers nog steeds niet kunnen terugkeren naar de MH17-rampplek in Oekraïne. "Mijn woede wordt alleen maar groter," zei de premier op zijn wekelijkse persconferentie. "Het meest beschaafde zou zijn als de strijdende partijen ons tenminste binnen zouden laten."

De kans dat de Nederlandse onderzoekers op termijn kunnen terugkeren, wordt steeds kleiner. Het is nog steeds te onveilig in het Oekraïnse gebied, schreef het kabinet gisteren al in een brief aan de Tweede Kamer.

Op de plek waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte, liggen nog steeds persoonlijke bezittingen. Rutte heeft nog een klein beetje hoop dat de onderzoekers voor de winter invalt, terugkunnen. "Het is er nu 18 graden."

Zuurstofkapje

Premier Rutte wil in zijn persconferentie weinig woorden vuil maken aan de kwestie rondom minister Timmermans en het zuurstofkapje. Timmermans sprak in het televisieprogramma Pauw, zonder dat de nabestaanden op de hoogte waren, van een zuurstofmasker op de mond van een van de slachtoffers.

De minister heeft zijn excuus aangeboden aan de nabestaanden. Rutte: "Ik vind die reactie adequaat. Ik hoef er niet nog een dreun bovenop te geven."

STER reclame