Een partij van 7000 kilo rundvlees moet uit de handel worden gehaald omdat het vlees mogelijk is besmet met miltvuur. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten. De NVWA acht de kans op gevaar voor de volksgezondheid klein, maar kan het niet uitsluiten.

Het vlees is afkomstig uit Polen en Slowakije. Twee karkassen uit de partij rundvlees komen van een Slowaakse veehouderij waar een week na de slacht miltvuur is ontdekt. Het is niet zeker dat deze twee dieren de ziekte hadden, maar uit voorzorg wordt al het vlees uit de handel genomen.

Het rundvlees is geleverd aan 19 bedrijven in Nederland en 26 bedrijven in andere landen. Het is volgens de NVWA niet bekend of het vlees al in de schappen ligt.

Dodelijk

Miltvuur is een infectieziekte die overdraagbaar is op mensen door direct contact met besmette dieren en het eten van besmet vlees. De ziekte kan dodelijk zijn.

Mensen zijn wel veel minder vatbaar voor de ziekte dan koeien en moeten erg veel miltvuursporen binnenkrijgen om ziek te worden.

STER reclame