NOS NieuwsAangepast

Malala: jongste Nobelprijswinnaar

Malala Yousafzai is met haar 17 jaar de jongste winnaar van de Nobelprijs ooit. Wereldwijd werd ze pas bekend nadat ze in 2012 door haar hoofd werd geschoten, maar de toen 15-jarige Pakistaanse zette zich al langer in als activiste.

Zo schreef ze voor de BBC een (anoniem) weblog over hoe de Taliban omgaan met vrouwen en meisjes in haar regio, de Swatvallei. De Taliban eisten de aanslag, gisteren twee jaar geleden, op. Ze noemden haar werk obsceen.

Onderwijs

Malala raakte levensgevaarlijk gewond, maar na operaties in een ziekenhuis in Groot-Brittannië herstelde ze. Daarna pakte ze haar activistenwerk weer op, met nu de hele wereld als podium. Ze werd een veel gevraagd spreker en schreef een boek over wat haar beweegt.

Ook richtte ze een stichting op die onderwijs voor meisjes in de hele wereld promoot. Belangrijk werkgebied is haar eigen regio in het noordwesten van Pakistan. Vrouwen worden daar geacht hun mening voor zich te houden en zo veel mogelijk binnenshuis te blijven.

Sacharovprijs

In haar eigen land wordt haar succes met wantrouwen bekeken. Velen zien haar als een buitenstaander of zelfs als iemand die door het Westen wordt gebruikt om een negatief beeld van Pakistan neer te zetten.

Malala kreeg al vele prestigieuze vredes- en mensenrechtenprijzen, zoals de Sacharovprijs voor de Vrijheid van Meningsuiting en de Four Freedom Award. In een toespraak tegenover de Verenigde Naties zei ze dat ze de man die haar beschoot niet haat. "Zelfs als ik een pistool in mijn hand heb en hij tegenover me staat, zal ik hem niet neerschieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl