De Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan de 17-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiase mensenrechtenactivist Kailash Satyarthi (60). Ze krijgen de prijs voor hun strijd tegen onderdrukking van kinderen en jonge mensen en voor het recht op onderwijs voor alle kinderen.

Malala vecht ondanks haar jeugdige leeftijd al jaren voor onderwijs voor meisjes. "Ze heeft dat onder zeer gevaarlijke omstandigheden gedaan", zei het comité bij de bekendmaking. "Door haar heroïsche strijd is ze het boegbeeld geworden voor het recht op onderwijs voor meisjes."

Jongste ooit

Malala werd twee jaar geleden in Pakistan in haar hoofd geschoten. Ze was toen net op weg van school naar huis. Malala overleefde het incident en werd later in Birmingham geopereerd.

Ze is de jongste winnaar van een Nobelprijs ooit. De gemiddelde leeftijd van winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede was tot en met 2013 62 jaar.

Moedig protest

Satyarthi treedt volgens het comité in de voetsporen van Gandhi met zijn jarenlange vreedzame en moedige protest tegen kinderarbeid. Hij heeft ook bijgedragen aan belangrijke internationale conventies voor kinderrechten.

Hij organiseerde in 1998 ook een internationale mars tegen kinderarbeid. In 140 landen verdeeld over vijf continenten liepen duizenden mensen om aandacht te vragen voor kinderarbeid.

OPCW en EU

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Het jaar ervoor kreeg de Europese Unie de belangrijkste vredesprijs.

Aan de Nobelprijs is een bedrag van 880.000 euro verbonden. Op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, worden alle Nobelprijzen uitgereikt.

STER reclame