NOS NieuwsAangepast

Voorlopig geen alcoholsloten meer

Voorlopig worden er geen alcoholsloten meer opgelegd aan mensen die betrapt zijn op rijden onder invloed. Minister Schultz zei in de Tweede Kamer dat de Raad van State het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen kritische vragen over het slot heeft gesteld en dat de maatregel nu wordt "bevroren".

Volgens Schultz waren de vragen van de Raad van State zo ingrijpend dat het CBR het nu niet verantwoord vindt om door te gaan met dit middel. Schultz verwacht volgende maand meer duidelijkheid. Volgens het ministerie verandert er niks voor mensen die al een alcoholslot hebben.

Sinds de start in 2011 kregen bijna 12.000 automobilisten een alcoholslot opgelegd. Op dit moment rijden er bijna 5000 mee rond.

Niet allebei

Volgens een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Den Haag kunnen mensen niet een straf krijgen én een alcoholslot. Het slot is een apparaat waarin bestuurders voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet.

Het CDA is kwaad dat Schultz de Kamer niet eerder van de opschorting op de hoogte heeft gebracht. Kamerlid De Rouwe wil meer weten over de onderbouwing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl