De Nobelprijs voor Literatuur 2014 is toegekend aan de Franse schrijver Patrick Modiano (69). Dat heeft het Nobelcomité vandaag in Stockholm bekendgemaakt.

De Zweedse Academie liet na de bekendmaking op Twitter weten dat Modiano nog niet was geïnformeerd. Het comité kon hem niet bereiken.

Modiano krijgt de prijs "voor de kunst van het geheugen, waarmee hij de meest ongrijpbare menselijke lotsbestemmingen heeft opgeroepen en de leefwereld van de bezetting heeft ontrafeld", aldus de jury.

Grote thema's

Patrick Modiano schreef ongeveer dertig boeken, waaronder ook een klein aantal kinderboeken. Ook schreef hij filmscripts.

Volgens de Zweedse schrijver en secretaris van de Zweedse Academie Peter Englund is Modiano vooral bekend van zijn romans. "Meestal zijn dat specifieke, dunne boeken van zo'n 150 bladzijden. Grote thema's als herinnering, verlies en identiteit komen altijd terug in zijn werk", zei hij na de bekendmaking.

De Franse schrijver krijgt naast de medaille een geldbedrag van ongeveer 880.000 euro.

Gokken

Gokkers zetten volgens het Britse wedkantoor Ladbrokes in op de Keniaanse auteur Ngugi wa Thiong'o, maar die heeft de prijs dus niet gekregen.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor Literatuur naar de Canadese schrijfster Alice Munro (82). Het Nobelcomité noemde haar "de meester van het hedendaagse korte verhaal". Munro was de 13e vrouw die de prijs kreeg.

De Nobelprijs voor Literatuur is de vierde Nobelprijs die dit jaar toegekend wordt. De prijzen voor Economie en Vrede volgen nog.

STER reclame