In de Amerikaanse staat Texas blijkt een man negen jaar onschuldig vast te hebben gezeten. De nu 49-jarige Manuel Velez zat zelfs vier jaar lang in de dodencel voor de moord op een baby. Hij is inmiddels weer op vrije voeten.

Velez werd in 2005 ter dood veroordeeld voor de moord op de zoon van zijn vriendin. Het 1-jarige jongetje was bezweken aan verwondingen na kindermishandeling.

De partner van Velez kreeg destijds een lichtere straf nadat ze had gezegd dat Velez de verwondingen had toegebracht. Ook ondertekende Velez een verklaring waarin hij toegaf het kind te hebben mishandeld.

Analfabeet

Tijdens het hoger beroep werd de doodstraf al omgezet in een gevangenisstraf, maar een burgerrechtenbeweging wilde vrijspraak voor Velez. Men kon aantonen dat Velez nooit geweld had gebruikt tegen het jongetje én 1500 kilometer verderop aan het werk was toen de fatale mishandeling plaatsvond.

Bovendien bleek dat Velez zijn verklaring nooit goed heeft begrepen. Niet alleen spreekt Velez slecht Engels, hij heeft ook een laag IQ en is zo goed als analfabeet.

"Manuel hoorde niet thuis in een cel, laat staan op death row", zegt een woordvoerder van de burgerrechtenbeweging in reactie op het nieuwe vonnis van de rechter. "Hij is overduidelijk onschuldig."

STER reclame