"Jeen was mister Thialf"

Aangepast

"Bezeten van de sport, tot op hoge leeftijd." Oud-schaatscommentator Heinze Bakker herinnert zich Jeen van den Berg niet alleen als winnaar van de Elfstedentocht: "Hij was ook mister Thialf."

Jeen van den Berg overleed vandaag op 86-jarige leeftijd. "Dat voelt wel als een opluchting", zegt Bakker. "Hij had de laatste jaren al te kampen met een slechte gezondheid. Jeen was op."

Natuurlijk denkt Bakker bij de naam Van den Berg ook meteen aan de Elfstedentocht van 1954, "maar dan moet je eigenlijk in één adem ook de zesde plaats noemen en de derde plaats van de tocht in 1963. Hij reed ook heel veel EK's en WK's en was altijd bij de Nederlandse kampioenswedstrijden aanwezig."

Tweede huis

Als je Van den Berg zocht, dan moest je in Heerenveen, in Thialf zijn. "Daar was hij altijd te vinden. Thialf was een soort tweede huis voor hem. Ook nadat hij gestopt was met schaatsen. Hij werd daar op handen gedragen. Zelfs toen hij al lang niets meer in functie deed, kreeg hij nog steeds een jasje aangetrokken met achterop 'jurylid' en dat eerbetoon kwam hem ook terecht toe", zegt Bakker.

De voormalig schaatscommentator zal Van den Berg ook herinneren als een koppige Fries: "Hij wilde altijd gelijk en dat had hij vaak ook. En als hij het niet had dan deed hij er alles aan om dat wel te krijgen. Maar Jeen was bovenal een sympathieke man. Hij kende de mensen uit de schaatswereld ook nog steeds, alleen kwam hij dan vaak niet meer op de naam. Dat zei hij dan ook eerlijk. Dat was Jeen van den Berg."

STER Reclame