NOS NieuwsAangepast

NS-dochter gaat rijden in Schotland

Treinen van een dochterbedrijf van NS mogen gaan rijden in Schotland. Abellio heeft een concessie gewonnen voor zeven jaar. Die periode kan worden verlengd met drie jaar.

Er rijden al treinen van Abellio in drie gebieden in Engeland, onder meer bij Liverpool, Manchester en Newcastle. Ook heeft het bedrijf een deel van het busvervoer in Londen in handen. De Schotse treinen gaan vanaf april volgend jaar rijden.

Fietsen

Abellio wil in Schotland meer treinen laten rijden dan nu het geval is. Daarnaast worden de treinen comfortabeler, met name op lange trajecten zoals van Edinburgh in het zuiden naar Inverness in het noorden.

De NS wil zijn ervaringen uit Nederland meenemen naar Schotland. Zo wordt er 1,6 miljoen pond geïnvesteerd in fietsenstallingen. Ook komen er fietsverhuurpunten bij de stations.

"Geweldige uitdaging"

De directeur van Abellio UK is blij met het winnen van de concessie: "Gezien de bevolking van 5,3 miljoen en 82,5 miljoen passagiersreizen per jaar op ScotRail is het een geweldige uitdaging om hoogwaardige diensten aan bestaande reizigers te bieden en tegelijkertijd meer mensen aan te moedigen om van het spoornet gebruik te maken."

Abellio wil onder meer meer mensen de trein in lokken door werkzoekenden korting te geven op hun treinkaartje. Ook worden de intercitytarieven goedkoper.

Abellio

Abellio bestaat al sinds 2001. Het bedrijf is al jaren winstgevend en de opbrengsten in het buitenland dragen ook bij aan de omzet van de NS zelf.

Er rijden ook treinen en bussen van Abellio in Duitsland. In Nederland is het bedrijf eigenaar van busmaatschappij Qbuzz.

Het hoofdkantoor van Abellio UK staat al jaren in Londen, maar wordt volgend jaar verplaatst naar Schotland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl