NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Stadskantoor in Utrecht geopend

Een grote verandering voor de gemeenteambtenaren in Utrecht; vanaf vandaag werken ze allemaal in het nieuwe Stadskantoor. Het gebouw, in de vorm van een U, werd geopend door burgemeester Jan van Zanen.

Het gebouw, aan het Jaarbeursplein direct naast Utrecht Centraal, heeft plek voor 3000 werknemers. Het is 92 meter hoog en telt 21 verdiepingen. Voorheen werkten de ambtenaren op dertien locaties verdeeld over de stad. Vaste kantoren zijn er in het nieuwe gebouw nauwelijks meer, de ambtenaren werken op zogenoemde flexplekken.

"3000 ambtenaren verhuisden in slechts twee dagen tijd. Dat is een historische gebeurtenis in de eeuwenoude geschiedenis van onze stad", zei Van Zanen.

Alles onder één dak

Alle gemeentelijke diensten bevinden zich door de verhuizing onder één dak. Utrechters kunnen in het Stadskantoor terecht voor het aanvragen van een paspoort of rijbewijs, maar ook voor bouwvergunningen, verhuizingen, vaccinaties of uitkeringen. Zomaar binnen komen lopen is er niet bij, iedereen moet van tevoren een afspraak maken.

Het College van Burgemeester en Wethouders zit ook in het nieuwe Stadskantoor. Wel blijft de gemeenteraad vergaderen in het oude stadhuis in het centrum.

De bouw van het nieuwe Stadskantoor, door architectenbureau Kraaijvanger Urbis, kostte 200 miljoen euro. Volgens de gemeente Utrecht is dat op den duur goedkoper dan alle verschillende locaties verspreid over de stad.

STER reclame