NOS NieuwsAangepast

Gesprek met Koerden "begripvol"

Kamerleden hebben begripvol geluisterd naar de Koerden. Dat zei een woordvoerder van de Koerdische delegatie na afloop van het gesprek. "We zijn blij dat we zo snel na de actie van gisteravond konden komen."

De Koerden hebben ervoor gepleit om ook doelen in Syrië te gaan bombarderen, en dan vooral in het gebied rond de plaats Kobani nabij de grens met Turkije. "Alleen praten lost niets op", zegt een andere vertegenwoordiger.

CU-Kamerlid Voordewind geeft aan dat het gesprek goed is verlopen. Hij vindt het goed dat de Koerden hun "gevoelens van onmacht hebben kunnen uiten". De Koerden hebben volgens hem excuses aangeboden voor het binnendringen van de Kamer gisteravond.

Machteloosheid en woede

D66'er Sjoerdsma noemt het gesprek met de Koerden "indringend". "Begrijpelijkerwijs waren ze gevangen tussen machteloosheid en woede", twittert hij.

Er zijn tijdens het gesprek geen toezeggingen gedaan om in Syrië militair in te grijpen. "We hebben niets beloofd. Er zijn vooral vragen gesteld over de actuele situatie daar", zegt Van Bommel van de SP. Voor ingrijpen is op dit moment geen meerderheid in de Kamer.

Ingrijpen bij genocide

Wel zijn er veel partijen die zich afvragen of Nederland meer moet gaan doen in het gebied. Ook de SP laat die ruimte. "Daar waar genocide dreigt vinden wij dat er ingegrepen moet worden. Zelfs eventueel door Nederland", aldus Van Bommel. De SP was eerder samen met de Partij voor de Dieren tegen militair ingrijpen in Irak en Syrië.

De partijen in de Tweede Kamer hebben het kabinet gevraagd om vandaag nog te laten weten hoe het tegen de situatie aankijkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl