NOS NieuwsAangepast

Hbo'ers vinden moeilijk werk

Bijna driekwart van de hbo'ers volgt een studie met ongunstige vooruitzichten op een baan in de komende jaren. Bijna de helft van hen volgt een opleiding met ronduit slechte verwachtingen. Dat blijkt uit de Keuzegids Hbo 2015, die het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) heeft gepubliceerd.

De minste kans op een baan maken studenten van studierichtingen als informatica, bedrijfskunde, fysiotherapie, toerisme en communicatie. De toekomst is iets minder somber voor bouwkundigen, accountants en kunstenaars, maar hun kans op een baan is nog altijd matig. Volgens het CHOI zijn die opleidingen populair en is er dus veel concurrentie tussen de afgestudeerden op de arbeidsmarkt.

Er zijn een paar opleidingen waar hbo-studenten wel een goede kans op een baan hebben: opleidingen tot medisch laborant, scheikundige, wiskundige en werktuigbouwkundige. Ook in de landbouwsector is werk te vinden.

Inholland ondermaats

Het CHOI keek niet alleen naar kansen op een baan, maar ook naar de kwaliteit van de opleidingen. Kleine instellingen scoren het beste, zoals de particuliere instituten IVA in Driebergen voor de autobranche en The New School in Amsterdam voor marketing. Ook de reformatorische pabo van Driestar in Gouda krijgt een zeer goede beoordeling.

De slechtste opleidingen zijn te vinden bij Inholland. Die hogeschool kwam in 2010 in opspraak toen bleek dat studenten er ten onrechte een diploma hadden gekregen.

De school heeft daarna een reorganisatie doorgevoerd, maar volgens het CHOI is de kwaliteit van veel opleidingen nog steeds onder de maat. "Het bestuur werd vervangen, er werd beterschap beloofd. Maar uit de harde feiten valt die beterschap nog niet af te leiden", aldus de Keuzegids.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl