Aziaten babymelkpoeder geweigerd

tijd van publicatie Aangepast

Mensen met een Aziatisch uiterlijk worden nog steeds gediscrimineerd bij het kopen van babymelkpoeder. Dat blijkt uit meldingen die gedaan zijn bij antidiscriminatiebureaus.

Zo kreeg iemand met een Chinees uiterlijk in een supermarkt te horen: "Ik ga niet aan jou verkopen". Op de vraag waarom niet, werd gezegd: "Je handelt in voeding". Een Chinees stel mocht slechts één pak aanschaffen, terwijl bij andere klanten twee pakken werden toegestaan.

De elf meldingen gaan over winkels als Dirk van der Broek, Plus, C1000, Em-Té supermarkten, Albert Heijn, Jumbo en Kruidvat.

Twee van de elf meldingen gaan over Kruidvat. Eerder al deed het College voor de Rechten van de Mens uitspraak in een melding betreffende deze keten. In maart dit jaar stelde het College twee vrouwen in het gelijk die op grond van hun uiterlijk geen babymelkpoeder meekregen bij Kruidvat en Etos.

"Topje van ijsberg"

Sinds die uitspraak zijn er elf meldingen gedaan door klanten die zich gediscrimineerd voelen. In alle gevallen gaat het om mensen met een Aziatisch uiterlijk die geen of minder babymelkpoeder kregen dan ze wilden kopen.

Predrag Vitkovic van het regionale antidiscriminatiebureau RADAR noemt de meldingen het topje van de ijsberg. "Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 80 procent van de discriminatievoorvallen niet wordt gemeld. Als we daarbij optellen dat ondanks alle media-aandacht, de oordelen van het College voor de Rechten van de Mens en de beloofde beterschap van de betrokken winkelketens dit soort praktijken nog steeds plaatsvinden, dan is het een hele kwalijke zaak."

Tekort

Nu de meldingen landelijk binnen blijven komen, wil RADAR de meldingen onder de aandacht brengen van het kabinet, met het verzoek actie te ondernemen tegen de betrokken bedrijven. Nieuwe klagers zullen het advies meekrijgen aangifte te doen van discriminatie.

Sinds het melamine-schandaal in China, in 2008, is er regelmatig een tekort aan babymelkpoeder. Veel Chinezen vertrouwen Chinese melkproducten niet meer. Dit leidde tot hamsteren en ook tot diefstal van babymelkpoeder in Nederlandse supermarkten. Handelaren kopen op grote schaal Nederlandse babymelkpoeder op voor de Aziatische markt.

Reacties kunt u mailen naar: josephine.truijman@nos.nl

STER Reclame